De preventieassistent(e)

De preventieassistente is ook een ondersteunende factor in het bijdragen aan een gezond fundament van de tanden en kiezen.

Ook zij geeft voorlichting en brengt de problematiek in kaart. Alleen ligt haar grensgebied bij het verwijderen van tandsteen boven het tandvlees. Een groot deel van de patiënten is hier goed bij geholpen.

Gaat het een tandje verder tot onder het tandvlees dan zal het toch nodig zijn om naar de mondhygiëniste te gaan. Uiteraard is er daardoor ook een verschil in kosten die met de behandeling gepaard gaan. Ook voor de kinderen is het prettig op jonge leeftijd voor instructie en preventie naar de preventieassistente te gaan waardoor hopelijk een bezoek aan de mondhygiëniste nooit noodzakelijk zal zijn. Gezonde tanden begint met een goed voorbeeld van de ouders. Daarom is het belangrijk om Uw kind al zo vroeg mogelijk vertrouwd te maken met het poetsen van zijn / haar tanden. Ook kunt U het kind meenemen naar Uw tandarts. Maar hoe leer je een kind hoe het zijn tanden moet poetsen?

Vanaf het moment dat de tandjes zichtbaar zijn dienen zijn of haar tandjes twee keer per dag gepoetst te worden met een fluoride-houdende peutertandpasta. Meestal na het ontbijt en voor het naar bed gaan. In ieder geval altijd napoetsen voor het slapengaan, nooit naar bed zonder tandjes poetsen! 's snachts krijgt het weefsel kans om zich te herstellen.

Je kunt je kind altijd aansporen om zelf te poetsen. Omdat peuters graag imiteren, is het raadzaam om regelmatig zelf mee te poetsen en te vertellen waar je precies poetst. Laat het goed zien en open duidelijk je mond wanneer je aan de binnenkant poetst. Nadat je kindje klaar is, poets dan nog even na.